Huhtikuun ensimmäinen, tuo maailmanlaajuinen jäynäjamppojen joulu. Suomessahan aprillipäivä tarkoittaa paikallislehtien vuotuista pikkuhupailua tai haaleaa muistoa lapsuudesta. Maailmalla April Fools -konsepti osataan hyödyntää nerokkaasti yrityksen markkinoinnissa ja ennen kaikkea yritysten minä-kuvan muokkaamisessa. Twitter-viesteissä näkyi eilisen aikana lukuisia innostuneita kirjoituksia Googlen tämänvuotisesta April Foolsista. Hakukonejätti ilmoitti tuovansa ikivanhan tekniikan, morsetuksen, takaisin nykyaikaan. Koska älypuhelimeen ahdettu qwerty-näppäimistö on lähes kaikkien aikuisten sormille liian pieni, pitää yksinkertaistaa. Googlen mukaan kaksi nappia riittää: ”Viiva ja piste, voiko sen yksinkertaisempaa ollakaan?” Mashable puolestaan toteutti aprillipilansa yhteistyössä Conan O’Brienin kanssa. Sivuilla julkaistussa videossa kerrotiin koomikko Conan O’Brienin ostaneen yrityksen perustajan Pete Cashmoren ulos ruhtinaallisella 350 dollarilla. Vallanvaihdon myötä Mashablen toiminnan luvattiin muuttuvan, noh conanmaisemmaksi. Mashablen verkkosivu, Twitter-tili ja Facebook kaapattiin koko päiväksi Conan-huumoria viljeleväksi luomukseksi. Kun yritys osallistuu tällä tavoin ihmisten juhlaan, se saa mahdollisuuden näyttää itsestään sen hauskemman puolen. Hauskuus tuskin syntyy yrityksen strategiapapereissa, vaan se heijastuu työntekijöiden persoonista ja heidän ideoistaan eli siitä paljon puhutusta yrityskulttuurista. Kun tälle luovuudelle annetaan valta, saavutetaan jotain mihin ei muutoin ylettäisi. Mikäli yritys tahtoo hyödyntää vuoden juhlapäiviä omassa mainonnassaan sen tulisi muistaa ainakin kolme asiaa:
- Ole ajoissa! Googlen videota ei tehty maaliskuun ja huhtikuun välisenä yönä äkillisen ideamyrskyn seurauksena.
- Ole nokkela! Mashablen pila ei ole hauska, koska Conanin naama on siinä. Tai noh, onhan se hauska myös siksi, mutta ennen kaikkea se on hauska kokonaisvaltaisuutensa ja päivän läpi kestävän tarinan ansiosta.
- Ole itsesi! Sekä Googlen että Mashablen tempaukset ovat hauskoja, koska katsoja pystyy mieltämään ne kyseisille yrityksille sopiviksi.